Reklama
 
Blog | Petr Vrana

Piráti chtějí eskalovat bytovou krizi podporou Airbnb

Ministerstvo pro místní rozvoj (MMR) připravilo novelu zákona o turistickém ruchu, která, pokud by byla schválena v předloženém znění, by znamenala legalizaci „hotelů“ v bytových domech.
 
V návrhu novely https://drive.google.com/file/d/10UwiEIS5A9ukzka2k6PMCe-VrxiBV2oO/view  jsou nově zavedeny pojmy jako „místo ubytování v domě ve stavbě pro bydlení“ nebo dokonce nová živnost „poskytování ubytovacích služeb mimo ubytovací zařízení“. To by znamenalo, že veškeré stavby pro bydlení by mohly být legálně využívány pro krátkodobé ubytování, což by způsobilo nejen „schválení“ stávajících, ale boom nových ubytovacích služeb na úkor trvalého bydlení napříč republikou.
 
Poslanec Michálek (Piráti) představil tento návrh minulý pátek na kulatém stole, připomínky chce do tohoto pátku, následně má jít návrh do vlády (účinnost je předpokládána již k 1. 1. 2023), proto se k němu chceme vyjádřit co nejdříve.
 
Arnika proto ve spolupráci se spolkem Snesitelné bydlení v centru Prahy připravila tiskovou zprávu https://docs.google.com/document/d/1EgY2uDjIO9oS98JbqeLC1RQzgw2dcTrJ-VzyDcbAKK0/edit a otevřený dopis https://docs.google.com/document/d/1jNGoSmcqczTTTMx_bP6YPyrhWBiyzvz_0uTCKpoHzUA/edit
 
Novela je podle našeho názoru v přímém rozporu s programovým prohlášením vlády, dle kterého by vláda měla vyřešit problematiku Airbnb (namísto toho dojde k posílení problému).
 
Nejde o nic jiného, než o vytvoření ideálních podmínek pro pokračování developerské demagogie bytové krize. Když už by mohla realitní bublina díky vysokým úrokovým sazbám prasknout a tím se pro bydlení uvolnit prázdné investiční byty, betonářská mafie přišla s novým nápadem, jak prasknutí této bubliny přinejmenším oddálit. Místo toho, aby město Praha vydělávalo na movitých turistech obdivující památky, Pražané se nevyspí kvůli u sousedů ubytovaným turistům vyhledávající levné pivo a sex. A to jen proto, aby developeři nepřišly o své zisky, architekti o své železobetonové pomníky, politici s úředníky o své brebendy. Přitom se zahuštěná Praha zbaví i zbytků své zeleně a stane se tepelným ostrovem.
Reklama