Reklama
 
Blog | Petr Vrana

Komunální volby 2018 v Praze 4 odhalily neexistenci funkční opozice

Několik týdnů po volbách dochází k obnově veřejného prostoru po frontálním útoku plakátů a billboardů s tvářemi politiků. Nejen samotný výsledek voleb, ale především obsah předvolební kampaně ukázal skutečný stav komunální politiky v Praze 4.

Než přejdu k podrobnějšímu rozboru výsledků komunálních voleb 2014, 2018 v jednotlivých částech Prahy 4, dovolím si obecný postřeh. Nejen všechny relevantní opoziční strany, ale i nové subjekty pokoušející se o průnik do zastupitelstva městské části naprosto rezignovaly, respektive nebyly schopny kriticky zhodnotit čtyřleté fungování vládní koalice v Praze 4. Je to jasným důkazem toho, že poslední čtyři roky opoziční strany v Praze 4 pouze vegetovaly, aniž by se poctivě věnovaly drobné opoziční práci. Těsně před volbami se pak zmohly pouze na výkřik „JSME TADY, VOLTE NÁS“. Není divu, že ve voličích nevzbudily důvěru a naopak se dostavil úspěch stran vládní koalice ODS, Trojkoalice, STAN.  Tento výsledek byl umocněn i tím, že strany vládní koalice mohly jakýkoliv populární počin Prahy 4 prohlásit za svůj úspěch, aniž by takovéto přisvojení kdokoliv z opozice korigoval. Nebýt Pirátů, kteří se momentálně i v Praze 4 vezou na iracionální vlně popularity, byl by tento úspěch stran Trojkoalice, ODS, STAN dokonalý. Praktický zánik ČSSD, TOP09 v Praze 4 a propad ANO je z tohoto pohledu zcela zasloužený.

Výsledky voleb

Sjednocení pěti volebních obvodů z roku 2014 do jednoho velkého MČ Praha 4 v roce 2018 komplikuje jednoduché porovnání výsledků. Naprosto jednoznačné srovnání výsledků voleb je možné pouze na úrovni volebních okrsků. Data jsem čerpal  ze stránek Českého statistického úřadu – 2014,  2018. K tomu je potřeba demaskovat názvy kandidujících subjektů, za která se schovávají některé politické strany. Toto srovnání jsem provedl pro několik vybraných lokalit Prahy 4, o které se dlouhodobě zajímám – Horní/Dolní Krč, Sídliště Krč, Braník, Hodkovičky, Sídliště Novodvorská. Všechna data jsou shrnuta a zpracována v tabulce výsledky komunálních voleb 2014-2018 .

Nejprve se zmíním o hnutí Dost je dost! Občané za svá práva, na které jsem byl velice zvědavý. Jeho úderný název i složení kandidátky napovídalo, že přijde s několika zdokumentovanými kauzami, na kterých postaví předvolební kampaň. Kandidáti tak ukáží, čeho že mají na vedení radnice Prahy 4 právě tak akorát dost a proč volají po změně. Některé z nich znám jako poctivé lidi se zkušenostmi z komunální politiky v Praze 4, kteří se spálili v TOP09 nebo v jiných degenerujících politických stranách. Žádná věcná kampaň však bohužel neproběhla, takže není divu, že voliče nepřesvědčili. Ladislav Kunert, loučící se s komunální politikou, může už jen vzpomínat například na to, jak ho před hlasováním o odkupu pozemků pro koupaliště Lhotka Petr Štěpánek přesvědčoval, aby pro něj jako pro předražený nehlasoval.

Jakožto člena Strany zelených mě nejvíce zajímalo porovnání volebních výsledků Trojkoalice v roce 2014 a Praha 4 sobě, za které se marketingově Zelení schovali letos s podvědomým odkazem na celopražsky populární hnutí Jana Čižinského, se kterým však nemají nic společného. Deziluze, o které jsem psal v článku Na promarněnou šanci Zelených ve vedení MČ Praha 4 doplatí i její obyvatelé přišla skutečně pouze v Braníku, kde došlo k propadu z původních 40,65% pro Trojkoalici na 22,85% pro Praha 4 sobě. K většímu propadu Zelených došlo již pouze v Horní Krči z 17,05% na 11,71%. Naopak Zelení s frontmanem Petrem Štěpánkem posílili na Sídlišti Novodvorská z 13,03% na 17,29%, kde evidentně zabralo vzhledem k historii překvapivé přisvojení si obnovení koupaliště Lhotka. I další hit plakátů Praha 4 sobě „zavíráme herny“ stojí za zamyšlení. Problém je v tom, že nikdo netuší, za co a s kým vyhandloval starosta Prahy 4 a zastupitel ZHMP v jedné osobě tuto jednoznačně prospěšnou věc na magistrátu, takže není jasné kdo, kdy a čím to u nás na Praze 4 zaplatí. V kampani byla zkušeně prodána pouze pozitivní část, druhá strana téže mince je i nadále skryta.
Důležité zjištění těchto voleb je, že občanské spolky nemohou nahradit práci opozice a to už vůbec ne v oslovování voličů. Důkazem toho je pro mne výsledek Zelených v Hodkovičkách. Zde místní spolky dlouhodobě dávají za vinu starostovi a jeho lidem postup při schvalování velkého developerského projektu na území bývalých skleníků, Zelení zde však naopak posílili z 17,42% na 19,62%.

U ODS je zřejmé posílení ve všech sledovaných lokalitách bez ohledu na její volební program. Například v Horní Krči z 12,14% na 19,57%, kde by člověk naopak předpokládal, že voliči budou negativně reagovat na předvolební mapku ODS, ve které slibuje P+R parkoviště v Praze 4 Krči, jako by Praha 4 byla nějaká periferie Hlavního města, ve které mají středočeši přesednout z aut do MHD.

ANO se propadlo ve všech sledovaných lokalitách, nejvíce v Horní Krči z 27,64% na 16,15%, kde se evidentně voliči vrátili k ODS.

Česká pirátská strana dosáhla ve sledovaných lokalitách neuvěřitelně vyrovnaných výsledků kolem 19%. Bohužel z pohledu dosavadní odvedené práce v Praze 4 zcela nezaslouženě. Z lidí na kandidátce Pirátů si poslední čtyři roky podle mých vědomostí skutečně odpracovaly pouze nezávislé kandidátky Petra Rejchrtová a Marie Jelínková. Ty posílily kandidátku Pirátské strany poté, co z důvodů popsaných v článku Krize demokratických politických stran aneb lekce nejen od Strany zelených odešly ze Strany zelených. Ze samotných členů Pirátské strany se v druhé půli volebního období nechával vidět na zastupitelstvech a některých komisích rady MČ se stranickou plackou na klopě pouze Tibor Vansa. O skutečné dlouhodobé drobné práci členů Pirátské strany v Praze 4 nesvědčí ani obsah jejich webu.

Po těchto volbách nezbývá než doufat, že Piráti díky své nezkušenosti a nulové praxi nesednou na lopatu protřelým matadorům místní politiky. Snad se postupně propracují do pozice kriticky myslící síly schopné účinně korigovat kroky jednotlivců, kteří předstírají, že jsou zástupci demokraticky fungujících politických stran. Vnitřní očistu či vzkříšení ostatních politických stran v Praze 4 zatím neočekávám.

Reklama